Even de mantel uit

Bijeenkomsten voor mantelzorgers in Den Eijkholt

Eindelijk kon de deur van Den Eijkholt weer open voor onze mantelzorgers, afgelopen dinsdag 15 juni was er na 9 maanden weer een eerste bijeenkomst.  En wat was er veel te vertellen over de het leven en zorgen in de afgelopen tijd!

Iedere 2e dinsdag van de maand zijn mantelzorgers uit Luyksgestel tussen 10.00 en 12.00 uur van harte welkom in Den Eijkholt.

Wie zijn mantelzorgers? Mensen die onbetaald en gedurende langere tijd zorgen voor een naaste die chronisch ziek, gehandicapt of hulpbehoevend is. Mantelzorger word je vaak ongemerkt, de zorg voor een familielid, buur of vriend is voor veel mensen zo vanzelfsprekend. Voor degene die zorg nodig heeft is het heel waardevol om zo op een vertrouwd persoon te kunnen rekenen, waardoor het vaak mogelijk is dat je (langer) thuis kunt blijven wonen. Er zijn mensen die jarenlang voor hun zieke echtgenoot/echtgenote zorgen, kinderen die dagelijks bij hun ouders zijn, omdat het anders niet meer lukt en ouders die niet alleen de ouderrol vervullen, maar daarnaast blijvend heel speciale zorg aan hun kinderen geven. Ook zijn er buren, vrienden of kennissen die altijd klaarstaan voor een ander.

Maar er zit nog een andere kant aan de mantelzorg. Vooral als je samen een gezin vormt, houdt de zorg nooit op, deze gaat dag en nacht door. Het gevaar dat een mantelzorger overbelast wordt is zeker aanwezig. Goed zorgen voor jezelf komt dan nogal eens in het gedrang en om deze zorg vol te kunnen houden is het absoluut noodzakelijk om ook tijd en aandacht te nemen voor wat jezelf nodig hebt.

Dat is dan ook de reden waarom er sinds het voorjaar van 2018 in Den Eijkholt deze bijeenkomsten worden georganiseerd. Dan is er tijd voor gezelligheid, er wordt informatie gegeven, de deelnemers krijgen tips en zijn samen creatief bezig. Maar vooral is er ruimte om ervaringen uit te wisselen met elkaar. En juist daaraan blijkt heel veel behoefte te zijn. De herkenning en erkenning die men bij lotgenoten vindt voor de zorgen en het verdriet, de troost maar ook de humor die gedeeld worden, doen de deelnemers enorm goed. Niemand begrijpt de dilemma’s waarvoor men komt te staan zo goed als zij, aan een half woord van elkaar hebben zij vaak al genoeg. Maar om zover te komen is er een sfeer van vertrouwen nodig en deze sfeer is gedurende de afgelopen periode gegroeid tijdens de mantelzorgbijeenkomsten in Den Eijkholt. Was er in het begin nog een lichte huiver om te komen en te praten over de problemen waar men tegenaan loopt, nu blijkt dat de deelnemers uitkijken naar deze ochtenden.

Voor 2021 zijn de volgende bijeenkomsten gepland: 13 juli, 10 augustus, 14 september, 12 oktober, 9 november en 14 december.

Voor vragen of aanmelding kunt u terecht bij Stichting Gemeenschapscentrum Den Eijkholt,  Kapellerweg 3, 5575BG Luyksgestel, www.deneijkholt.nl ; tel 0497-541723; ac.ciedeneijkholt@gmail.com t.a.v. Mieke Butterbrod