LUYKSGESTEL VERBONDEN MET ELKAAR, ÓÓK IN TIJD VAN AFSTAND HOUDEN

In de afgelopen maanden was het in Luyksgestel zomaar stil. De meest gewone dingen waren ineens gevaarlijk geworden: elkaar bezoeken, samen yoga doen, bridgen, zingen of kienen. Den Eijkholt had noodgedwongen de deuren gesloten vanwege het coronavirus.

Maar dat betekende niet dat de vrijwilligers al die tijd stil zaten. Ze gingen nadenken over een manier om de mensen van Luyksgestel toch bij elkaar te brengen, ondanks de opgelegde beperkingen. Het resultaat van deze plannetjes kwam in het weekend van 9 en 10 mei naar buiten.

Op zaterdagmorgen gingen 24 vrijwilligers op pad om huis aan huis aan elke voordeur een feestelijk zakje met een theelichtje en een kaartje te hangen. Op het kaartje het verzoek om op zaterdagavond het kaarsje aan te steken. “Heel Luyksgestel verbonden door een lint van licht en liefde, om ons eraan te herinneren dat we er niet alleen voor staan. Samen kunnen we het aan!” was de boodschap. Het merendeel van de Luyksgestelnaren gaf gehoor aan het verzoek om het lichtje te branden en in overleg met de pastoor werden tegelijk een kwartier lang de kerkklokken geluid. Die kleine vlammetjes en dat imposante gebeier gaven samen perfect weer hoe dat kan zijn: je alleen en kwetsbaar voelen en je tegelijk opgenomen weten in de gemeenschap. We werden er wat stil van.

Hoe anders was het op zondagmiddag. Om de inwoners van Luyksgestel een hart onder de riem te steken, kwam er een draaiorgel met vrolijke deuntjes in alle straten en wijken zorgen voor een feestelijke sfeer. Mensen stonden voor de deur, in de tuin of op het balkon, kinderen klapten in de handen en dansten mee. Overal blije gezichten, duimen omhoog en soms zelfs een applausje.

Dat gaf een geweldig goed gevoel, de boodschap was echt aangekomen.

Net zoals 4 jaar geleden na de hagelstorm, komen we er ook nu weer sámen doorheen in Luyksgestel!

Den Eijkholt bedankt iedereen die eraan bijgedragen heeft om deze actie te realiseren: de vrijwilligers en het bestuur van Den Eijkholt, de sponsors die ons steunen en ook de pastoor voor het laten luiden van de kerkklokken op zaterdagavond.