Expositie Schilderijen van Marianne de Joode- van Riet

De komende maanden fleuren mijn werken het gemeenschapscentrum van Luyksgestel op
Mijn naam is Marianne de Joode – van Riet en ben geboren in Eindhoven op 14-02-1971. Ik ben op mijn derde verhuisd vanuit Eersel naar Luyksgestel en heb in dit grensdorp vol activiteit mijn jeugd doorgebracht. Ik heb hier tot mijn 18e met veel plezier gewoond. Ik was actief lid van de scouting en later ben ik me gaan inzetten in het bestuur van onze Jeugdsoos Galaxy. Echter op mijn 18e kwam aan dat alles een einde, ik ging studeren in Maastricht, MTRO Middelbaar Recreatief Toeristisch Onderwijs. Vervolgens ben ik verhuisd naar Amersfoort voor mijn HBO opleiding Recreatie Toerisme en Cultuur. Dit is een creatieve opleiding waarin diverse Kunstvakken uitgebreid aan bod kwamen. Deze jaren heb ik veel kunnen experimenteren met eigen kunstzinnige creaties en veel geleerd over diverse kunstuitingen.

Na omzwervingen via Rijswijk en Nijmegen hebben mijn man en ik ons in 2000 gesetteld in Rhenen op de Grebbeberg, waar we twee prachtige zonen kregen. Pas toen ik Part time thuis was door moederschap en mijn 50% baan als Stewardess bij KLM, kreeg ik behoefte aan een creatieve verdieping. Ik heb me aangesloten bij Atelier de Laarsche Berg in Rhenen waar ik lessen volgde.
Er is niks mooier en meer ontspannend dan bezig zijn met kleuren mengen!

Na ruim 5 jaar les heb ik een eigen stijl ontwikkeld waarin mijn reizen die ik maak als stewardess, vaak als inspiratie bron dienen. Zo ook het werk: “Nachtvlucht”, de opkomende zon aan de horizon tussen de onweersbui die onder ons hing inclusief bliksemschichten. Of het werk “Fish”, vis op de markt in HongKong waarbij ik gebruik heb gemaakt van de lokale krant maar ook stukjes behang heb verwerkt. Ik vind het vooral leuk om gebruik te maken van de mogelijkheden van de verf in combinatie met extra toevoegingen als kranten/plaatjes/zilverpapier. Mijn kleurenvoorkeur is vooral fris en vrolijk. Mijn uitgangspunt is meestal een foto die ik gemaakt heb tijdens een reis, bv. “Jonge Olifant in ZA”, maar daar geef ik altijd mijn eigen draai aan. Ook zijn de magazines die ik doorblader tijdens mijn nachtvluchten een bron van inspiratie. Het portret van Sophia Loren is daar een uitkomst van.
Ik wens u een mooie reis langs mijn werken. Het verhaal dat achter elk werk zit kan ik hier nu niet uitgebreid vertellen, maar ik hoop dat uw fantasie er een mooie invulling aan geeft en dat u vooral geniet!