Expositie Huub ter Hart,

Graag stel ik mij als exposant van schilderijen in ons SCC Den Eijkholt aan u voor.

Mijn naam is Huub ter Hart. Sinds november 2003 woon ik samen met mijn echtgenote in Luyksgestel.  Ik ben geboren in het oorlogsjaar 1943 in Utrecht.
M’n jeugd bracht ik door in Woerden in het Groene Hart van Holland.Na nog enkele omzwervingen in Nederland verhuisde ik begin jaren ’70 met het gezin naar Valkenswaard. Na 43 jaar kun je nu wel spreken van wortel schieten in Brabant.

Op jonge leeftijd had ik wat meer dan gemiddelde belangstelling voor tekenen.  Vooral portret- en figuurtekenen vond ik leuk. Koppen tekenen van onderwijzers en medeleerlingen deed ik vaak tijdens de les in de marge van mijn schriften. Maar ook tijdens de tekenlessen waren dit favoriete onderwerpen.

Mijn tekeninteresse is na school- en studietijd door omstandigheden nogal weggezakt. Maar op wat latere leeftijd had ik toch zin om de tekenhobby weer eens op te pakken. Ik besloot daarom een cursus modelschilderen te volgen op De Draaikolk in Valkenswaard. Daar maakte ik ook serieus kennis met de schildertechniek in olieverf.
Omdat dit mij wel aansprak ben ik spoedig daarna lid geworden van de schildersvereniging Het Penseeltje in Veldhoven. Ik schilderde daar voornamelijk stillevens en landschappen. Ik heb daar nog weer beter leren omgaan met olieverf en ook wel met pastelkrijt.

Toen ik later naar Luyksgestel verhuisde zocht ik naar een teken- en schildervereniging wat dichter bij huis. En die vond ik in De Rietpen, die toen nog in mijn woonplaats was gevestigd. Sinds 2005 ben ik ononderbroken lid van deze gezellige en stimulerende vereniging.
Mijn favoriete onderwerpen zijn nog steeds stillevens en portretten in olieverf.
Het zal niemand verbazen dat ik daarom grote bewondering koester voor schilders als – om er maar enkelen te noemen – Henk Helmantel, Cor le Mair en Jopie Huisman. Maar ook de grote 17de eeuwse portret- en landschapschilders boeien mij in hoge mate.

Ik beschouw mijzelf al een autodidact. Een professionele teken- en schilderopleiding heb ik nooit gehad. Ik probeer de werkelijkheid in mijn schilderijen zo goed en zo sfeervol mogelijk te benaderen. In dat opzicht is ieder schilderij een gevecht met materiaal en techniek om dat doel te bereiken.
Ik ga voor ‘het mooie plaatje’. Hoewel ik abstracte schilderijen wel kan waarderen is het niet aan mij besteed om mij daar zelf in uit te leven.
De kwaliteit van mijn schilderwerk tracht ik, vooral in verenigingsverband steeds te verbeteren.
Ik hoop dat u enig genoegen beleeft aan het bekijken van mijn werkstukken.

De keuze van het schilderij bij deze tekst is hommage aan een door mij bewonderde oude schoolmeester die enige tijd geleden op 97-jarige leeftijd overleed.

Luyksgestel,  22 juni 2015