Kunstenaar Daan van den Enden

Kunstenaar Daan van den Enden

Geboren:
Ik ben geboren op 5 maart 1958 , Kapellerweg te Luyksgestel.  Ik was het achtste kind uit een gezin van negen kinderen. Een druk gezin, maar wel een gezellig gezin waar altijd wel wat loos was en altijd volk over de vloer kwam.

Nu woon ik in Veldhoven met mijn vrouw, te Veldhoven. Een huis waar ik boven op zolder mijn atelier heb.

Stijl van werken:
Mijn werk toonde voorheen altijd de klassieke/ romantische stijl waarbij kleur en lijnen elkaar ondersteunen. Ik hield me vooral bezig met portretteren en naar model tekenen en schilderen. Was vooral realistisch aan het schilderen. Mijn stijl van tekenen en schilderen is langzaam aan het veranderen in de loop der jaren. Vooral de laatste jaren zie ik dat ik vrijer ben gaan tekenen en schilderen. Mijn penseelstreek is wat losser geworden en de kleuren die ik gebruik op het doek zijn frisser en helderder geworden. 

De verandering zie je ook in materiaal waar ik mee werk. Voorheen schilderde ik op Linnen, nu meestal op dik Karton of hout. Voordeel van gebruik maken van karton of hout om op te schilderen is dat je anders kunt werken. Ik schuur mijn werk soms gedeeltelijk of kras in mijn werk. Daar leent zich dik Karton en hout goed voor. Ook werken met, pasta´s, zand, konijnen lijm en andere materialen gemengd met verf is een toepassing die ik steeds meer toepas.

Thema’s zijn waar ik me bezig hou zijn vooral de mens in zijn omgeving. Landschappen spreken me steeds meer aan en ga daarom ook met regelmaat de natuur in om te gaan schilderen.

Drijfveer: Mijn drijfveer om te tekenen en schilderen is dat ik tijd voor mezelf neem. Dat ik mijn gedachten en gevoelens kan laten gaan over het leven wat mij bezig houdt.
Door me te uiten via het teken en schilderen ga ik met mezelf in gesprek en kan ik situaties/ gebeurtenissen die me bezighouden beter plaatsen.